luni, 30 iunie 2008

Cu ochii pe Madrid...

Oameni importanti din lumea petrolului se intalnesc incepand de azi la Madrid, intr-unul dintre cele mai importante evenimente din industria petroliera, in timpul caruia vor discuta despre viitorul acestui sector, in conditiile in care pretul barilului de petrol creste ametitor, scrie presa internationala de luni.

La numai cateva zile dupa ce nu au reusit sa gaseasca solutii de scadere a pretului petrolului la summit-ul din Arabia Saudita, cei mai mari producatori si consumatori de petrol vor incerca din nou sa caute modalitati de calmare a tensiunii de pe piata globala a energiei, scrie AFP.

Intre cei peste 3.000 de delegati asteptati la summit vor fi si presedintele Organizatiei tarilor exportatoare de petrol, seful Agentiei Internationale pentru Energie si ministrii energiei din Nigeria, Rusia, Venezuela, India, Franta si Olanda. Alaturi de acestia vor fi si sefii unor mari grupuri petroliere mondiale: ExxonMobil (SUA), CNOOC din China, Rosneft din Rusia si Total din Franta.

Continuarea pe Hotnews.

vineri, 27 iunie 2008

Atenţie la cheltuitul banilor europeni.

În data de 16 Iunie au fost facute publice proiectele selectate pentru finanţare din cadrul Măsurii 322 "Renovarea, dezvoltarea satelor, conservarea şi îmbunătăţirea moştenirii rurale"

Echipa achiziţii-publice.blogspot.com felicită Comunele ieşene care au reuşit să obţină finanţare, respectiv:

Hălăuceşti - Proiect: "Extindere reţele canalizare reabilitare modernizare cămin cultural sl modernizare străzi in com. Halaucesti" - valoare 9.268.200 lei

Cepleniţa - Proiect:" Proiect integrat: sistem de canalizare in satele Buhalnita si Poiana Mărului com. Ceplenita si achiziţionare utilaje si echipamente pentru servicii publice ; achiziţionarea de microbuze care sa asigure transportul public in com. Ceplenita" - valoare 8.977.024 lei

Ion Neculce - Proiect:"Proiect integrat cu 4 acţiuni de investiţii: Modernizare drum comunal DC 96 si drumuri locale, com. Ion Neculce, jud. Iaşi, Realizare piste pentru biciclisti in loc. Ion Neculce, Reabilitare si extindere reţea distribuţie gaze naturale, sat Buznea" - valoare 9.040.400 lei

Tansa - Proiect: "Extindere reţea de alimentare cu apa, infiintare reţea de canalizare si staţie de epurare pentru satele Suhulet si Tansa, jud. Iaşi" - valoare 9130130 lei

Mironeasa - Proiect: "Modernizare drum comunal DC49 Schit Hadambu - Ursita - Mironoasa si achiziţionare utilaje si echipamente pentru servicii publice" - valoare 8904600 lei

Următoarea etapă importantă este realizarea achiziţiilor în cadrul acestor proiecte. Ţinem să reamintim că ele trebuie să respecte legislaţia naţională privind achiziţiile publice precum şi cerinţele suplimentare precizate în Ghidul măsurii, în Anexa IV.

Succes!

În jurul lui 140.

"Pretul unui baril de petrol a scazut, vineri, la bursele din Asia dupa ce joi sarise de 140 de dolari. Astfel, pretul petrolului "light sweet crude" cu livrare in luna august a scazut cu 68 de centi, ajungand la 138,96 dolari/baril. Cotatia petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in august a pierdut 83 centi, ajungand la 139 dolari/baril. "

Continuarea pe Hotnews.

duminică, 22 iunie 2008

Vesti proaste.

Presedintele OPEC: Productia de petrol nu va creste pana in septembrie.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) estimeaza ca piata petroliera este suficient de bine aprovizionata si nu are nevoie de o ridicare a plafonului de productie pe termen scurt, a declarat duminica, presedintele OPEC, Chakib Khelil, relateaza NewsIn. Declaratiile au fost facute cu putin timp inainte de inceperea conferintei pentru energie de la Djeddah, in Arabia Saudita. "Daca piata va fi echilibrata si in septembrie, de ce ar fi nevoie de o majorare a productiei?", s-a intrebat seful OPEC. Pe de alta parte, unii membri importanti ai OPEC - precum Kuweitul - nu exclud o majorare a productiei, in cazul in care piata va avea nevoie.

Continuare pe Hotnews

vineri, 20 iunie 2008

miercuri, 18 iunie 2008

Format standard obligatoriu pentru contractele de lucrari pe bani publici

La data de 1 iulie intra in vigoare ordinul ministerial privind modelul de contract obligatoriu pentru toate proiectele de lucrari cu valoarea de peste 5 milioane euro care implica o finantare publica, de la buget sau de la Uniunea Europeana.

Este vorba, practic, despre un “contract cadru” care va trebui aplicat in toate aceste proiecte. “El poate fi folosit ca atare sau poate fi completat cu alte detalii pe care partile semnatare le considera necesare”, spune Eugen Teodorovici, secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor. Acesta contine un set minim de conditii care trebuie sa fie respectate.

Detalii si ordinul MEF pe Hotnews

vineri, 13 iunie 2008

Expert Achizitii Publice

Divizia educationala a BRM organizeaza cursul de perfectionare - Expert Achizitii Publice

Divizia educationala a Bursei Romane de Marfuri - BRM BUSINESS CONSULTING organizeaza in perioada 12- 14 iunie 2008 cursul de perfectionare „Expert Achizitii Publice”. La curs s-au inscris atat angajati ai firmelor private, cat si reprezentanti ai unor institutii de stat.

In cadrul cursului de perfectionare „Expert Achizitii Publice” vor fi prezentate si dezbatute principiile si regulile achizitiilor publice, tipurile si etapele procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, precum si ale consultantei in domeniu.
Absolvirea cursului de perfectionare „Expert Achizitii Publice” presupune sustinerea, la o data ulterioara, a unui examen in urma caruia va fi eliberat un Certificat de Absolvire recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Despre BRM BUSINESS CONSULTING:
BRM Business Consulting a fost infiintata in anul 2001 ca divizie educationala a Bursei Romane de Marfuri. In anul 2003 a organizat prima editie a celui mai important eveniment despre risc din Romania, Risk Management Forum, la care au participat peste 250 de invitati de marca din lumea afacerilor si din mediul financiar-bancar romanesc. Cursul de specializare „Expert Achizitii Publice” a fost introdus in programul educational in anul 2007 si este certificat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Biroul de Presa
Bursa Romana de Marfuri

joi, 12 iunie 2008

Sistemul romanesc de achizitii in Europa.

Sunt aproape convins ca sistemul romanesc de achizitii publice este, in momentul de fata, printre cele mai moderne din Europa. Steguletele existente datorita vechiului sistem impus de OUG 60/2001 au disparut si toata Europa poate vedea oportunitatile de afaceri cu "statul roman".

Frunzaream astazi Suplimentul la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene dedicat achizitiilor si eram mandru de cate de bine suntem reprezentati in statisticile europene.

M.

miercuri, 11 iunie 2008

Achizitii electronice

O schimbare legislativa din acest an impune ca autoritatile contractante sa-si achizitioneze produse, servicii sau lucrari de minim 20% din volumul total al achizitiilor prin mijloacele electronice puse la dispozitie de Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Adica, pe langa obligatia de a anunta in SEAP despre procedura ce se initiaza, modificarea impune ca atribuirea sa se faca in urma exprimarii ofertelor electronic. Se elimina astfel cateva drumuri, consum de hartie dar se da si posibilitatea imbunatatirii preturilor.

Ma intreb doar cat de pregatite sunt unele institutii pentru acest pas? Si mai ales cele care nu au resursele necesare pentru a-si pregati oameni.

M.

UPDATE: Pentru ca am fost intrebat, este vorba de HG 198/2008 care instituie obligaţia autorităţilor contractante de a atribui o parte din contractele de achiziţii publice prin intermediul mijloacelor electronice.

Astfel, conform Art.66^1: ”Începând cu anul 2008, autoritatea contractantă are obligaţia de a utiliza mijloacele electronice pentru aplicarea procedurilor de atribuire şi pentru realizarea achiziţiilor directe, într-un procent de cel puţin 20% din valoarea totală a achiziţiilor publice efectuate de aceasta în cursul anului respectiv”.

PONT: nu incercati, deocamdata, sa demarati licitatii electronice pentru cereri de oferte defalcate pe loturi. Softul www.e-licitatie.ro nu are, deocamdata, aceasta facilitate.

marți, 10 iunie 2008

Cotatiile internationale.

Asa cum v-am promis va prezint astazi cotatiile stabilite pe piata americana la sfarsitul sapatamnii trecute:



Grele vremuri.

Cat mai merge?

Ma intreb cat mai pot trage statele lumii de veniturile din vanzarile de combustibili? Care e cotatia la care buba se va sparge?

Iata mai jos o declaratie interesanta:

"Seful OPEC: Fara speculatii, petrolul ar costa circa 70 de dolari barilul
de C.G. HotNews.ro
Marţi, 10 iunie 2008, 9:30 Economie | Burse


Presedintele OPEC, Chakib Khelil, sustine ca fara speculatiile care se fac pe piata petrolului, un baril de titei ar costa aproximativ 70 de dolari.

"Nu este o problema de cerere si oferta. Este pur si simplu un balon de sapun format de speculatii care se bazeaza pe deprecierea dolarului si pe tensiunile geopolitice", a declarat Khelil, care este si ministrul algerian al energiei, citat de Reuters.

"Problema este criza economica din SUA care a dus la scaderea dolarului si amenintarile la adresa Iranului, care cresc tensiunile geopolitice", a explicat acesta. "Daca nu ar fi acesti factori pretul petrolului ar fi probabil de 70 de dolari barilul", a adaugat seful OPEC.

Khelil spune ca pretul combustibilului este atat de mare din cauza taxelor impuse de autoritati in fiecare tara. "In Europa, de exemplu, 75% din pretul la pompa sunt taxele", considera Chakib Khelil.

In 9 septembrie, la Viena, va avea loc reuniunea ministeriala a OPEC unde va fi evaluata piata si de unde se asteapta decizii pentru a o stabiliza.

Tarile membre G8, plus China, India si Coreea de Sud au cerut, in 8 iunie, cresterea urgenta a productiei de petrol pe fondul cresterii continue a pretului barilului. Ca raspuns, statele membre OPEC au spus ca nu intentioneaza sa se intruneasca pentru a discuta despre scumpire, inainte de data stabilita - 9 septembrie."


Vis Hotnews

luni, 9 iunie 2008

Bun gasit si aici.

Nu stiu cati dintre dumneavoastra ma cunosc si din aceasta postura, cea de consultant in achizitii publice.

Lucrez din 2003 la cea mai importanta institutie din acest domeniu, Bursa Romana de Marfuri unde am fost pe rand, in cadrul Terminalului de la Iasi, economist, asistent comunicare, director PR si, acum, director operatiuni.

Deschid acest blog spre folosul tuturor celor care au intrebari, nelamuriri, observatii sau vor sa posteze vreun articol referitor la piata achizitiilor publice din Romania sau activitatea Bursei Romane de Marfuri SA.

M.